Construcció de caràcter limitador i defensiu mitjançant troncs o taulons lligats entre sí per formar una estructura ferma. Utilitzant fusta de l’entorn immediat, es construïa ràpidament. Sovint era una barrera provisional mentre s’aixecava una defensa definitiva més resistent.
La palissada és un element que parla del lloc i de la natura, de la defensa com a instint de protecció i de la provisionalitat d’allò efímer.
Es pretén posar de manifest dos elements principals definidors del projecte amb una geometria oposada. La palissada, realitzada a partir d’un ordre estricte a partir del paral.lelisme dels troncs lligats entre sí en diverses filades, i la vegetació, amb formes orgàniques i asimètriques.
En definitiva, home i natura es retroben en aquesta instal.lació.
Es proposa l’extracció de la palissada del seu context i col.locació habituals. Mantenint la linealitat característica de l’estructura, es modifica la verticalitat i rigidesa originals, per una millor adaptació a les geometries urbanes a partir de la repetició de diverses franges de palissada al llarg d’una façana. La fusta s’integra cromàticament amb l’arquitectura pètria de l’entorn i contrasta amb els tons verds dels elements vegetals integrats a la façana com a teló de fons.
S’ha escollit l’heura per a la cortina de vegetació, ja que és una planta associada a l’entapissat vertical de moltes façanes en entorns urbans.
La visió tangencial entre les escletxes de les palissades així com determinada transparència dels buits entre les fustes, fomenten la interacció entre el visitant, la instal.lació, la vegetació i la ciutat.
Es preveu col.locar una línia de leds a la part superior de la vegetació, així com uns focus a cada franja de palissada il.luminant-la inferiorment. La il.luminació reforçarà els elements principals de la instal.lació durant les hores de menys llum.
Un altre muntatge amb Atelier4.
Arquitectura Efímera
2019
David Oliva, Elisenda Planas, Anna Juncà (Atelier4)
Girona