WATT

Manresa

Antigament Manresa quedava completament a les fosques durant les nits. Inicialment, s’utilitzaven teies per il.luminar els carrers, però s’encenien únicament en les festes senyalades. Posteriorment, es van instal.lar petits llums d’oli a les façanes, que encenia i apagava el sereno. El petroli al cap d’un temps, amb més poder lumínic, va substituir l’oli, i finalment el gas arribà a la ciutat.

Els llums elèctrics van ser els últims. Primer, il.luminant només els edificis més emblemàtics de la ciutat, després, es va establir l’enllumenat públic. A partir d’aquí, el creixement i evolució de l’enllumenat ja va ser constant, amb la construcció de noves centrals. La unió de diferents empreses va portar a crear la Companyia Anònima Manresana d’Electricitat, coneguda popularment com a l’Anònima.

WATT reflecteix aquest creixement de la ciutat en paral.lel a l’electrificació de les llars i l’accés a la il.luminació per part de la població, fent de les cases i els carrers espais més habitables i segurs durant la nit.

Aquest concepte, està representat a través de dos elements fàcilment identificables: la silueta de les cases i les bombetes enceses al seu interior.

La instal.lació està formada per una geometria lineal i continua de material translúcid, que es va plegant i desplegant al llarg de l’espai, destacant el perfil d’una filera de cases als laterals.

Una volumetria gradual, que ens condueix des de les cases més petites a les més grans. El cablejat que volgudament s’evidencia, marca una pauta connectant cada casa, on, al seu interior, hi apareix una simple bombeta suspesa. Una bombeta que il.lumina l’envolupant translúcida i ens permet descobrir la volumetria d’una ciutat, en creixement, enllumenada.

Una obra part de la 10a edició del Festival Jardins de Llum de Manresa.


Tipologia

Arquitectura Efímera

Any

2024

Autors

David Oliva, Elisenda Planas, Anna Juncà

Localització

Nau Central de l'Anònima

Client

Festival Jardins de Llum

SP25 Arquitectura WATT
SP25 Arquitectura WATT
SP25 Arquitectura WATT
SP25 Arquitectura WATT
SP25 Arquitectura WATT
SP25 Arquitectura WATT