Escola Cervantes

Barcelona

En el marc del projecte “Adaptant escoles al canvi climàtic a través del Blau, el Verd i el Gris” es va fer aquesta proposta d’intervenció a l’envolvent de l’Escola Cervantes de Barcelona, junt amb Marc Grañén, paisatgista.

La intervenció es divideix en dues parts fonamentals:

1 / La construcció de jardineres i altres elements de fusta, que acullin àrees de joc i vegetació unides, per tal que la mainada i adults puguin gaudir de l’esbarjo sota l’ombra fresca d’arbres caducifolis, que a l’hivern deixaran passar la llum solar, aleshores molt necessària. Aquest espai també comptarà amb la integració de l’hort escolar.

També es preveu substituir la pèrgola de fusta actual, donat el seu mal estat de conservació, per una coberta enjardinada lleugera. Finalment, a la teulada superior, no practicable, hi posarem plaques solars i generadors eòlics, que ajudin en l’estalvi energètic.

D’altra banda, les dues façanes comptaran amb jardineres especialment dissenyades que crearan un jardí vertical, que ajudarà en l’aïllament tèrmic alhora que augmentaran el valor estètic i de biodiversitat de l’edifici. El pati de llum interior, també comptarà amb el mateix sistema, que ajudarà a mantenir el grau d’humitat òptim per a la salut, a l’interior de l’escola.

2/ Implementar un sistema de reg d’aquestes noves àrees enjardinades, de manera que aprofitin les aigües grises que genera la pròpia escola, així com la que es reculli de les pluvials.

També es preveu instal.lar plaques solars i generadors eòlics que contribueixin a l’estalvi energètic. Al capdavall, es tracta d’aconseguir que l’edifici en sí mateix es comporti des del punt de vista de l’eficiència energètica i sostenibilita, igual que un arbre. És a dir, un element que acull vida i acumula coneixement, alhora que genera oxigen i atrapa CO2, aprofitant l’energia de les forces naturals.


Tipologia

Reforma

Any

2019

Coautor

Marc Grañén

Localització

Carrer de Sant Pere Més Baix, 31, Barcelona

Client

Escola Cervantes

SP25 Arquitectura Escola Cervantes Barcelona